17 Tips voor het schoonmaken van een huis/appartement

Een schoon en opgeruimd huis is de sleutel tot een gezond lichaam en geest. Maar toch, wanneer iedereen dingen te doen heeft, kan het schoonmaken van een huis een hectische klus lijken waar je niet aan toe komt.

Toch is het schoonhouden van je ruimte niet zo moeilijk als het lijkt, en hier zullen we alle geweldige tips en trucs voor het schoonmaken van een huis/appartement met je delen.

Ontdek hoe je een slaapkamer schoon en stofvrij kunt houden, de keuken weer sprankelend kunt maken, de woonkamer toonbaar kunt maken voor onverwachts bezoek en nog wat extra tips voor blinkend schoon sanitair.

Het belang van een schone leefomgeving

 

In een goed schoongemaakt huis kun je tot rust komen en je ontspannen voelen. Het vermindert ook het risico op stofallergieën, verfrist de stemming en vermindert stress. Leven in een opgeruimde ruimte bevordert ook de concentratie, en niet te vergeten de voordelen van werken in een omgeving zonder afleiding.

Simpel gezegd, leven in een schone ruimte heeft veel positieve effecten op je lichaam en geest, zoals:

Een gezond lichaam

Het laatste wat je zou willen in je huis is dat er ziektekiemen, microben en virussen groeien. Een huis zou een veilige ruimte moeten zijn in plaats van bacteriën en ziekteverwekkers, daarom is het essentieel om het tijdig schoon te maken.

De gezondheid van iedere bewoner van een huis zal positief worden beinvloedt wanneer je ervoor zorgt dat de omgeving hygiënisch en schoon blijft.

Frisse, lekker geurende ruimte

Een van de meest voorkomende redenen waarom het huis stinkt is het stof; het maakt een ruimte rommelig en vervuilt de lucht die je inademt en ruikt. De meeste schoonmaakmiddelen zijn gemaakt met ingrediënten die vuil, olie en vet verwijderen en hebben aangename geuren om het huis fris en schoon te laten ruiken.

Verhoogt de veiligheid

Een opgeruimde ruimte betekent dat niets van zijn plaats is, zodat er geen gevaar is dat kinderen of ouderen struikelen en ongelukken krijgen. Wanneer het huis vrij is van gevaarlijke rommel, kunt je je vrij bewegen en kun je je veilig voelen.

Verhoogt de productiviteit

Wanneer er geen rommel is, voelt je geest vrij en wordt je productiviteit verhoogd. Je kunt meer doen in minder tijd omdat alles op de perfecte plaats ligt, opgeruimd en klaar voor gebruik. Het zorgt er ook voor dat je je meer gemotiveerd en zelfverzekerd voelt in het dagelijkse leven en op het werk.

5 tips voor een schone en stofvrije nachtrust

 

Slapeloosheid, rusteloosheid en een oppervlakkige, verstoorde slaap zijn het gevolg van vele factoren, zoals een slecht schoongemaakte, onhygiënische, stressvolle slaapkamer. Veel mensen denken dat de oplossing ligt bij gezond eten of jezelf meer vermoeien op een dag, dit kan ook helpen, maar is niet de ultieme oplossing.

Als je eindelijk van die slaapmedicatie af wilt komen en op een natuurlijke manier in slaap wilt vallen, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de slaapkamer schoon en opgeruimd is. Een stofvrije slaapkamer die rustig aanvoelt wanneer je binnenstapt.

Dus, laten we eens kijken hoe je een verandering in je slaapkamer kunt brengen!

Opruimen

Ochtenden gaan vaak gehaast, en dat maakt de slaapkamer een puinhoop. Begin met opruimen en zet dingen terug op hun plaats. Spullen die in andere kamers thuishoren, horen helemaal niet in de slaapkamer thuis. Leg de kleren terug in de kast en ruim je nachtkastje op. Dit is de basis van een opgeruimde kamer, ruim alles op wat niet in de kamer thuis hoort.

Het bed opmaken

Je kunt de hele sfeer in je slaapkamer veranderen door je bed op te maken. Na een lange dag zal een uitgeput lichaam rustelozer zijn als er een rommelig bed ligt met ongeorganiseerde dekens en kussens.

Het is ook belangrijk om de lakens en kussenslopen te verschonen. Schud de deken op en leg hem samen met de kussens netjes op het bed. Dit geeft gelijk een rustige sfeer als je vanavond weer binnen komt.

Laat frisse lucht binnen

Dit is goed, vooral ‘s morgens als het frisse briesje alles in je slaapkamer laat ademen. Een gesloten ruimte zonder zonlicht of lucht zal je waarschijnlijk stress bezorgen. Laat de ramen een uur of twee open staan zodat alles lekker kan luchten en er weer frisse lucht is voor de komende nacht.

Als je slaapkamer aan de badkamer grenst, laat dan ook de deur van de badkamer een tijdje openstaan. Elke ruimte die langer gesloten blijft, zal een bepaalde geur ontwikkelen. Toch zal de luchtstroom er doorheen alle vieze geurtjes verwijderen en de slaapkamer fris en netjes maken.

Stof alles af

Nu je kamer helemaal luchtig en fris is, is het tijd om alles af te stoffen… maar zonder het stof weer op de oppervlakken te laten zitten. Het is gemakkelijk en tijdbesparend om een vochtige doek te gebruiken om stof te verwijderen. Maak alle mogelijke stofgevoelige oppervlakken in de slaapkamer schoon: spiegels, kastjes, gordijnen, enz.

Stofzuigen

Het stofzuigen van de vloer, het tapijt en het matras is een uitstekende manier om van een schone en stofvrije nachtrust te genieten. Vergeet niet de ruimte onder het bed en achter de meubels zoals stoelen en banken. Je kunt ook de gordijnen stofzuigen als ze te stoffig aanvoelen.

5 tips voor een glanzende keuken

Een frisse en schone keuken heeft een positieve invloed op ieders humeur en gezondheid. Het versnelt ook het kookproces de volgende keer dat je de keuken binnenkomt, omdat er geen vuile vaat meer in de gootsteen staat of etensresten op het aanrecht liggen te wachten tot je ze moet schoonmaken.

Dus, laten we eens kijken naar een aantal van de beste tips voor een sprankelende keuken!

Maak een dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse takenlijst

Het hangt ervan af hoeveel vrije tijd je hebt, maar een lijstje van alle klusjes geeft je in ieder geval een idee van wat er gedaan moet worden. Het bespaart tijd en helpt ook om de keuken snel schoon te maken. Als je met meerdere bewoners bent kun je de taken verdelen.

De dagelijkse keuken schoonmaak is bijvoorbeeld onder te verdelen in de volgende taken:

 • Afwassen / De vaatwasser in en uitruimen
 • Leeg de vuilnisbak
 • Maak het fornuis, aanrecht en andere oppervlakken schoon
 • De vloer stofzuigen

Aan het einde van een week, kun je:

 • De filters van de afzuigkap reinigen
 • Een doekje door de koelkast halen
 • De vuilnisbak afwassen
 • De vloer dweilen en drogen

En voor de maandelijkse keukenklusjes, kun je:

 • Koelkast items controleren en bedorven items weggooien
 • De gootsteen schoonmaken
 • De oven/magnetron (of beide) van binnen en buiten schoonmaken
 • Veeg het stof van lampen, ventilatoren, ramen, enz.

Schakelaars en kastgrepen schoonmaken

De dingen die tijdens het koken het meest vuil worden en toch onopgemerkt blijven, zijn stroom- of lichtschakelaars en kastgrepen bij het uitnemen van de vaat of andere benodigdheden zoals pannen en glazen.

Pak gewoon even een vochtige doek en doe hier wat afwasmiddel op. Afwasmiddel verwijderd vet als geen ander. Haal de doek over de lichtschakelaars en alle andere plakken die je vaak aanraakt met je handen. Vergeet niet om de verpakking van het afwasmiddel ook schoon te maken met een andere schone, droge doek.

Vlekken verwijderen

Of het nu gaat om een aanrecht, een vloer of een andere plaats, morsen gebeurt veel in de keuken. Het beste is om gemorste vloeistoffen zo snel mogelijk schoon te maken zonder ze te laten opdrogen. Wanneer je te lang wacht zal het moeilijker zijn om de vlekken weg te halen.

Als je echter tijdens het schoonmaken van de keuken een vervelende vlek tegenkomt, gebruik dan warm water, afwasmiddel en een zachte doek om ze schoon te maken. De warmte zal de vlek wel kunnen verwijderen

Was het afwasrek en de bestekhouder

Naast het schoonmaken van de vaat moet ook het afdruiprek en de bestekhouder af en toe gereinigd worden. Dit zijn plekken die vaak worden vergeten. Gebruik een emmer (groot genoeg voor het onderdompelen van een afdruiprek en bestekhouder) en vul deze met warm water en azijn (één of een half kopje is voldoende).

Houd het afdruiprek en bestekhouder 15 tot 30 minuten ondergedompeld in het water. Giet vervolgens het water af en gebruik een zachte doek om eventuele vlekken weg te schrobben. Laat het rekje en de houder volledig drogen voor je ze opnieuw gebruikt.

Laat de keuken ademen

Genoeg over het poetsen; je wilt er ook voor zorgen dat de keuken lekker ruikt. Behalve goede lucht en zonlicht, kun je ook natuurlijke manieren gebruiken om een geurloze keuken te hebben. Kook bijvoorbeeld wat citroenschijfjes een paar minuten in water om van een frisse geur te genieten.

5 Tips voor een representatieve en schone woonkamer

Afgezien van de keuken en de slaapkamer, is het de woonkamer waar de meeste tijd wordt doorgebracht. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze schoon en toonbaar is. Wanneer je bezoek ontvangt wilt je ook graag een positieve ervaring geven, dit kan door een representatieve en schone woonkamer te hebben ten allen tijden.

Voeg een prullenbak toe

De woonkamer is de plek waar iedereen samenkomt voor een avondje thee of een filmavondje en dat betekent dat het er rommeliger kan zijn dan in het hele huis. Een goede manier om de rommel te verminderen is om een prullenbak te gebruiken, maar dan wel een met een deksel zodat het niet gaat stinken.

Stof de boeken af

Nee, we hebben het niet over het afstoffen van de boekenplank, maar over de boeken die erin liggen. Een woonkamer kan niet toonbaar zijn als de boeken op de plank vol stof zitten. Gebruik nooit een vochtige doek, maar stof ze af en maak ze schoon met een droge, zachte doek (of borstel met zachte haren). Dit geldt uiteraard ook voor andere woonaccessoires

Ramen (en gordijnen) schoonmaken

Het is beter om de ramen te wassen dan ze af en toe af te vegen. Vul een emmer met schoon, koud water en voeg een paar druppels vloeibaar afwasmiddel toe nadat je de ramen met de tuinslang hebt afgespoeld. Sop de ramen vervolgens met de zachte kant van een spons zodat er geen krassen op de ruiten komen en trek de ruiten droog met een trekker.

De gordijnen kun je eens in de zoveel tijd, meestal elk jaar, een wasbeurt geven. Sommige materialen kunnen goed worden afgedaan met een natte doek, maar je kunt gordijnen vaak ook gewoon wassen in een wasmachine op 30 graden. Hang ze vervolgens nat op zodat ze drogen aan de gordijnrails.

Kussenovertrekken en vloerkleden vervangen/wassen

Wees eens eerlijk, hoelang is het geleden dat jij jouw kussenslopen van de kussens in de woonkamer hebt vervangen of gewassen? Misschien heb je dit wel nog nooit gedaan sinds je de kussens hebt gekocht. Haal ze er eens af en draai ze mee in de wasmachine zodat ze weer als nieuw zijn.

Veel banken kunnen ook op deze manier worden gereinigd, het is wel een tijdrovend klusje om de hoezen weer terug om de bank kussens heen te doen. Maar het is heerlijk als de bank weer helemaal fris is. Het tapijt of kleed in de woonkamer kan ook een diepte reiniging krijgen met een stomer. Je kunt er ook voor kiezen om hem te vervangen voor een nieuwe eens in de zoveel tijd.

Haren van huisdieren verwijderen

Wie een hond of een kat heeft, moet beter opletten dat de tapijten, sofa’s en tapijten in de huiskamer vol liggen met haren van huisdieren. Een snelle en gemakkelijke manier is om met een pluizenroller over de harige plekken te rollen. Zorg ervoor dat je dit regelmatig doet om de ruimte haarvrij te houden!

2 bonustips voor stralend sanitair

Badkamers zijn de favoriete plek van bacteriën en ziektekiemen, dus zorg ervoor dat het sanitair schoon is. Bepaalde schoonmaakmethodes kunnen echter alle glans van de badkuipen, wastafels en toiletpotten wegnemen, dus volg de volgende tips voor de juiste reiniging:

Geef het tijd

Verwacht niet dat het reinigingsmiddel meteen werkt, en gebruik ook geen ruwe stof om vlekken te verwijderen. Ruwe stoffen kunnen de keramische lagen beschadigen.

Als je wilt dat uw sanitair helemaal glanzend en schoon blijft, gebruik het reinigingsmiddel dan royaal en laat het enige tijd staan. Was het oppervlak daarna af met warm water. Schoonmaakazijn is bijvoorbeeld een wondermiddel om kalk te verwijderen, maar werkt niet zomaar met een doekje. Dit moet een tijdje inweken op de kalk om het te laten werken.

De tegels schoonmaken

Tegels zijn het meest verwaarloosde deel van een badkamer, en hun glans kan met de tijd minder worden. Tegelijkertijd kan het schoonmaken van badkamertegels een taak zijn waar je tegenop ziet, omdat het zo tijdrovend lijkt.

Om tijd te besparen kun je het traditionele natuurlijke schoonmaakmiddel (warm water en azijn) gebruiken en alle tegels hiermee inspuiten met een plantenspuit. Wacht een paar minuten, meestal een kwartier tot een half uur, en gebruik dan een doek om de tegels af te vegen. Zo heb je binnen een uur weer een kristalheldere badkamer!