Alles wat jij moet weten over het reinigen van je auto zetels

Je auto schoonmaken gaat verder dan alleen de buitenkant, ook in het interieur hoopt stof en vuil zich op. Een onderdeel van het interieur dat nog wel eens vergeten wordt zijn de zetels van je auto. Bacteriën, schimmels en allergenen dringen door tot in de diepste vezels van je autostoelen, vooral als het gaat om een stoffen bekleding! In deze blog leggen wij uit waarom het belangrijk is om je zetels regelmatig zelf schoon te maken en te laten reinigen door een professional. Ook hebben we het over het reinigen van je lederen autozetels, want ook deze hebben regelmatig een schoonmaak beurt nodig!

 

Waarom is het belangrijk om je autozetel te reinigen

Je zit elke dag op de stoelen in je auto; onderweg naar werk, de kinderen brengen en ophalen, boodschappen doen, en de lijst gaat nog wel even door. Met alle tijd die jij en je medepassagiers in je auto doorbrengen kun je je wel voorstellen dat je regelmatig eens een keer iets morst over je autostoelen. Vlekken, stof en vuil trekken door in de bekleding van je auto zetels, en de bacteriën en schimmels die zich hier vormen gaan natuurlijk ook in de lucht zitten, die jij de hele tijd dat je in je auto zit inademt. Je kunt je voorstellen dat al deze bacteriën urenlang inademen elke dag niet ideaal is voor je gezondheid. Daarbij is dit ook niet bepaald goed voor de kwaliteit van het materiaal van je auto zetels. Als je de bekleding in het interieur van je auto niet goed onderhoudt, gaat deze ook minder lang mee en ziet je interieur er ook niet verzorgd uit. En dit is al helemaal zo bij lederen autozetels.

Hoe kun je zelf je autozetel en -bekleding reinigen?

Het is belangrijk om regelmatig zelf je autostoelen te reinigen. Ons advies is om sowieso eens per week je autointerieur te stofzuigen. Daarbij is het ook belangrijk dat je vlekken meteen verwijderd uit je autobekleding. Dit zorgt ervoor dat vlekken niet de kans hebben om diep in het materiaal van de bekleding te trekken.

Stap voor stap vlekken zelf verwijderen uit je autointerieur:

 • Stofzuig de zetels

Als eerst wil je ervoor zorgen dat al het stof en droog vuil niet meer op de stoelen zit. Doe je dit niet dan maak je de stoelen eigenlijk alleen maar viezer, en wrijf je het vuil dieper de stof in. En dat is precies niet wat je wilt doen, stofzuig daarom altijd grondig eerst je zetels. Zorg ervoor dat je ook tussen de naden zuigt.

 • Spuit een dun laagje schoonmaakmiddel over de stoelen

Als eerste: gebruik geen allesreiniger of andere huis-, tuin-, en keukenschoonmaakmiddelen, dit kan de stof beschadigen. Gebruik een reiniger voor bekleding of stof en spuit een dun laagje over de plekken die je schoon wilt maken. Zorg ervoor dat je de stof niet te nat spuit, hierdoor kan er schimmel op gaan groeien.

 • Borstel de stoelen

Borstel de plekken die je ingespoten hebt, en doe dit met een borstel die bedoeld is voor binnenhuis gebruik. Behandel één plek tegelijk, en doe dit direct nadat je de stof ingespoten hebt. Doe dit niet met een harde tapijtborstel! Hierdoor kunnen de vezels van de bekleding beschadigd raken! Doe dit daarom altijd met een zachte tot middel-zachte borstel.

 • Veeg vuile zeepresten weg

Door het masseren van de stof komt vuil naar het oppervlakte, hierdoor kan schuim ontstaan met vuil erin. Zorg dat je dit doet met een schone microvezeldoek, en voordat het schuim de kans krijgt om weer op te drogen.

 • Herhaal dit tot de stof schoon is

Herhaal de stappen spuiten, borstelen en vegen tot de plek schoon is. Nogmaals: spuit de plekken niet in tot ze doorweekt zijn! Het kan zijn dat het nodig is om deze stappen 3 tot 5 keer moet herhalen.

 • Stofzuig na afloop nog een keer

Wanneer de vlekken volledig verwijderd zijn ga je nog één keer stofzuigen. Dit is om stof en vochtige resten helemaal weg te krijgen en op te laten drogen. Voordat je weer gaat autorijden is het belangrijk dat je autozetels volledig droog zijn.

Hoe vaak moet ik mijn auto zetels en bekleding reinigen?

Ons advies is om minstens ééns in de twee weken je interieur goed te stofzuigen, nog beter is om dit eens per week te doen! Wat betreft het zelf schoonmaken van je autobekleding raden we aan om dit eens per maand doen.

Professioneel je autobekleding laten reinigen adviseren wij eens in het half jaar, hiermee zorg je ervoor dat de bekleding goed onderhouden blijft en jij er zo lang mogelijk van kunt genieten! Wacht hier niet langer dan een jaar mee. Bacteriën krijgen dan de kans om te groeien en er kunnen zich dan vervelende luchtjes vormen in je auto, en dit is voor niemand die in je auto zit fijn!

Wanneer je bij ons een afspraak maakt voor het reinigen van jouw auto interieur, zullen wij altijd eerst de staat hiervan bekijken en op basis daarvan adviezen geven. Wij hebben professionele poetsers en apparatuur tot onze beschikking, waarmee we jouw auto gegarandeerd volledig schoon krijgen!

Welke behandelingen worden vaak gebruikt in een professionele behandeling van je autobekleding?

Er zijn een aantal behandelingen die wij vaak gebruiken om het interieur van je auto door en door te reinigen. Deze zijn er allemaal op gericht om jouw bekleding door en door schoon te krijgen.

Dieptereiniging

Een dieptereiniging haalt hardnekkige vlekken uit de bekleding van je auto. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld koffievlekken, vlekken die na verloop van tijd in de bekleding trekken of zelfs braaksel.

Autobekleding laten reinigen met een stoombehandeling

Het stomen van het interieur van je auto is een goede manier om niet alleen te verfrissen maar ook om te desinfecteren van schimmels een bacteriën. Stomen is een voorbehandeling en hiermee krijg je niet alle vlekken weg, hier is ook een shamponeer beurt voor nodig.

Ozonbehandeling

Bij een ozonbehandeling plaatsen wij een klein apparaat in de auto dat ozongas in het autointerieur blaast. Dit gas maakt het interieur vrij van allergenen, schadelijke bacteriën en nare geurtjes. Omdat ozon een gas is, bereikt het ook elk hoekje. Deze methode zorgt ervoor dat onaangename geuren verdwijnen als sneeuw voor de zon, en dat de gehele luchtcirculatie in het interieur gereinigd en gedesinfecteerd wordt.

Je lederen zetel laten reinigen

Ook in leer trekt vuil door. Leer heeft een andere behandeling nodig dan stoffen bekleding, en normale huis-, tuin- en keukenschoonmaakmiddelen zijn hier niet geschikt voor! Deze kunnen het leer beschadigen.

Heb je een lederen interieur of autostoelen, dan kunnen we deze beide reinigen en voeden, zodat het leer weer zacht en soepel aanvoelt. Een lederen interieur verouderd zonder de juiste behandeling snel. Het leer verliest dan zijn soepelheid, levendigheid en kleur. In de zomer, of onder andere warme omstandigheden, wordt dit proces versneld. Omdat leer een natuurlijk product is kan hier na verloop van tijd ook scheurtjes en verkleuringen in ontstaan, vooral in de auto zetels.

Ons advies is om eens in het halfjaar het leer te laten reinigen en voeden. Zonder regelmatige behandeling is er meer risico op slijtage, vervaging van kleur en scheuren in de auto zetels.

Voordelen van jouw autobekleding professioneel laten reinigen

 

 • Grondige reiniging door en door

Wij hebben professionele apparaat in huis om alle vlekken en ongewenste geurtjes weg te krijgen.

 • Betere hygiëne

Met onze reinigingsbehandelingen maken we korte metten met alle schadelijke stoffen en bacteriën, zodat jij weer gerust (en gezond!) kan ademen in de auto.

 • Zelfs de meest lastige vlekken verdwijnen uit je autobekleding

Koffievlekken, etensvlekken en zelfs braaksel kunnen wij met het grootste gemak voor je verwijderen. Waarom zou je zelf pijn en moeite doen om deze nare vlekken te verwijderen als wij het beter én grondiger kunnen?

 • Wij passen onze behandeling aan aan elk soort materiaal

Onze schoonmaak behandelingen zijn geschikt voor elk soort auto interieur. Of je nou lederen auto zetels hebt of stoffen matten; wij krijgen het allemaal weer schoon!

 • Behandeling door een expert

Al onze poetsers zijn van alle middelen voorzien om jouw auto interieur weer schoon te krijgen, tot in de kleinste hoekjes.

 • Je autointerieur gaat langer mee

Zonder goed onderhoud zal de bekleding en de rest van het interieur snel verouderen of zelfs beschadigen. Eens in de zoveel tijd een professionele reiniging laten doen zal ervoor zorgen dat deze zo lang mogelijk mee blijven gaan.

 • Je autozetels zien er weer als nieuw uit!

Het is ons doel om jouw auto weer zo nieuw te laten voelen als de dag dat je ‘m kocht!

 

Kunnen jouw auto zetels wel een goede reinigingsbeurt gebruiken? Met onze professionele reinigingsbehandelingen houden wij rekening met elk soort materiaal, van stoffen tot lederen autobekleding. Wil jij weer volledig schone autozetels, of wil je dat het leer weer soepel en glanzend is? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken via het contactformulier of boek veilig online, of bel ons via 0498/54.51.68 om direct een afspraak te maken.