BLOG 2: DIEPTEREINIGING STOFFEN ZETEL

Alle ins en outs van het reinigen van stoffen zetels

De banken en stoelen in uw huis worden dagelijks gebruikt, en vooral in stoffen zetels trekken makkelijk vlekken. Maar ook wanneer er geen vlekken in uw meubelen zitten, kan er onder het oppervlak veel stof en allergenen in de stof zitten, stoffen materiaal is namelijk de ideale omgeving voor bacteriën en schimmels om te groeien. Naast dat vlekken in uw meubels er niet mooi uitzien, kan dit na een tijdje ook gaan stinken. Hoe kunt u uw stoffen zetels het best reinigen? Lees deze blog om te lezen waarom en hoe u uw stoffen zetels onderhoudt, en wat wij kunnen betekenen zodat u er zo lang mogelijk plezier hebt van uw meubels!

 

Het belang van het reinigen van uw stoffen zetel

Stoffen materiaal is een ideale plek voor bacteriën, schimmels, allergenen en stof om zich te nestelen, en deze stoffen ademt u ook constant in. Daarom is het belangrijk om uw stoffen zetels goed te reinigen. Maar wat is de beste aanpak? Het is natuurlijk belangrijk om deze regelmatig te stofzuigen, maar ook om deze regelmatig schoon te maken zodat het materiaal schoon blijft. Het is het best om dit eens per week, of om de paar weken te doen.

 

De basics van het reinigen van stoffen zetels

Er zijn veel manieren om zelf uw stoffen zetels te reinigen, en dit is ook belangrijk om regelmatig te doen voor de levensduur van uw zetels, maar ook om vlekken en nare geuren te voorkomen. Daarnaast is een professionele behandeling eens in het half jaar ook een absolute must om uw zetels volledig te ‘’ontstoffen’’.

Hoe u zelf uw stoffen zetel kunt reinigen

U kunt uw bank of stoelen op veel verschillende manieren zelf reinigen. Zo bestrijdt u stof door deze regelmatig te stofzuigen en uw stoffen zetels af te nemen met een vochtig doekje. Dit is hoe u het best vlekken uit uw stoffen zetels kunt reinigen:

 • Stofzuig uw zetels

Als eerst wilt u ervoor zorgen dat al het stof en droog vuil niet meer in de zetels zit. Stofzuig daarom altijd eerst grondig. Zorg ervoor dat u ook tussen de naden zuigt, het kan zijn dat u hier een smalle borstelkop voor nodig hebt. Stofzuig ook de kussens. Wij adviseren dat u wekelijks uw zetels en kussens stofzuigt.

 • Spuit een dun laagje schoonmaakmiddel over de stoelen

Gebruik een vochtige (microvezel)doek, u kunt het water eerst koken zodat u geen kalkvlekken krijgt op de stof. Laat het water hierna even afkoelen. Spuit daarna eerst een dun laagje schoonmaakmiddel voor stoffen meubels of schoonmaakazijn over de vlek. Let wel op dat u de vlek niet volledig nat spuit.

 • Borstel de stoelen

Borstel de plekken die ingespoten zijn, en doe dit met een borstel die bedoeld is voor binnenhuis gebruik. Behandel één plek tegelijk, en doe dit direct nadat u de stof ingespoten hebt. Doe dit niet met een harde tapijtborstel! Hierdoor kunnen de vezels van de stof beschadigd raken! Doe dit daarom altijd met een zachte tot middel-zachte borstel.

 • Veeg vuile zeepresten weg

Door het masseren van de stof komt vuil naar het oppervlakte, hierdoor kan schuim ontstaan met vuil erin. Zorg dat u dit doet met een schone microvezeldoek, en voordat het schuim de kans krijgt om weer op te drogen.

 • Herhaal dit tot de stof schoon is

Herhaal de stappen spuiten, borstelen en vegen tot de plek schoon is. Nogmaals: spuit de plekken niet in tot ze doorweekt zijn! Het kan zijn dat het nodig is om deze stappen 3 tot 5 keer moet herhalen voordat de vlek volledig verwijderd is.

 • Stofzuig na afloop nog een keer

Wanneer de vlekken volledig verwijderd zijn gaat u nog één keer stofzuigen. Dit is om stof en vochtige resten helemaal weg te krijgen en goed op te laten drogen.

Het is sowieso belangrijk om uw stoffen zetels regelmatig te stofzuigen, ook als er geen vlekken in zitten. Ons advies is om dit eens per week of maximaal twee weken te doen. Wacht daarbij ook niet te lang met vlekken uit stoffen zetels te verwijderen, het liefst doet u dit meteen zodat de vlek niet in het materiaal kan trekken. Zo voorkomt u dat de vlek in de zetel trekt.

Wijnvlekken uit uw stoffen zetel reinigen?

U kunt het wel, gezellig met vrienden tafelen of wijntjes drinken en opeens morst iemand een glas rode wijn over uw bank. Rode wijnvlekken zijn heel hardnekkig, en vallen ook ontzettend op. Gelukkig zijn ze makkelijk te verwijderen, als u maar weet hoe dit moet. Met deze stappen verwijdert u makkelijk wijnvlekken uit uw stoffen zetels:

 • Dep met een vochtig doekje

Met een vochtig doekje dept u de vlek om de overtollige wijn weg te krijgen. Wrijf niet! Dit maakt de vlek groter en hardnekkiger omdat u hierdoor de wijn in de stof wrijft.

 • Trek het stoffen materiaal strak

Houd de stof strakgespannen, het best is om dit bijvoorbeeld over een kom te doen. U kunt het materiaal ook strak houden met uw eigen handen, of iemand hierbij laten helpen.

 • Strooi zout over de vlek

Strooi zout over de wijnvlek, en veel! Het mag een flinke berg zijn. En ja, ook gewoon jozo zout is hier geschikt voor, duur Himalaya zout is absoluut niet nodig. Laat het zout 5 minuten intrekken zodat het de rode wijn volledig kan absorberen. Hoe sneller u zout over de vlek strooit, hoe makkelijker de vlek te verwijderen zal zijn.

 • Giet kokend water over de vlek

Kook water en giet dit voorzichtig over de vlek, het best is om dit vanaf een hoogte van 20cm boven de vlek te doen. Tip: giet het water langzaam over de vlek!

 • Doe uw stoffen materiaal in de wasmachine (als dit mogelijk is)

Soms is dit natuurlijk niet mogelijk, omdat het stof om uw zetels soms vastzit aan de kussens. Als uw stoffen bank of zetels een rits heeft waarmee u de stoffen hoes eraf kunt halen, doe deze dan in de wasmachine nadat u de vlek verwijderd heeft!

Stoffen zetels reinigen met een stoomreiniger

Hoe vaak (of goed) u zelf uw stoffen zetel ook reinigt, voor een goede hygiëne is het belangrijk om eens in het half jaar uw stoffen meubelen professioneel te laten reinigen. Een professionele behandeling maakt de stoffen zetel grondiger schoon dan u zelf kunt doen. Een reinigingsbehandeling door middel van stoom werkt desinfecterend en zorgt ervoor dat alle bacteriën worden gedood, en nare geuren verdwijnen.

De voordelen van uw stoffen zetel reinigen met een stoomreiniger:

 • Door stoom te gebruiken zijn schoonmaakmiddelen met chemicaliën niet meer nodig, wat op zijn beurt weer beter is voor de stof
 • Stoom reinigt uw stoffen zetel tot in de diepste vezels
 • Met een stoombehandeling worden ook alle moeilijk bereikbare plekken bereikt, zoals tussen de naden van de zetels
 • Het is tijdbesparend. Stoom is een zachte behandeling, waarbij er niet hard geschrobd hoeft te worden
 • Omdat er alleen stoom wordt gebruik en tijdbesparend is, is een stoombehandeling ook goedkoper

Stoomreinigers maken droge stoom aan, na een stoombehandeling zal uw stoffen zetel dus niet erg nat zijn. Wel zal deze wat vochtig aanvoelen en een aantal uren moeten drogen. Het beste is om hierbij uw ramen te openen zodat u zeker weet dat het materiaal de kans heeft om goed door te luchten.

Hoe gaat een professionele dieptereiniging in zijn werk?

Stap 1: voor de behandeling

Als eerste zullen we altijd een vlugge inspectie doen van de staat van het meubelstuk om te kijken of een dieptereinigingbehandeling voldoende is om deze volledig schoon te krijgen. Mocht dit niet zo zijn, zullen we gelijk advies geven in welke extra behandelingen hiervoor nodig zijn. Daarna zullen we altijd eerst het stoffen materiaal grondig stofzuigen.

Stap 2: vlekken voorbehandelen

Eerst zullen we de vlekken voorbehandelen, zodat het stoom goed zijn werk kan doen. Ondertussen zetten we de extractor klaar en laten we deze op temperatuur komen. Dit duurt meestal een paar minuten.

Stap 3: het reinigen van de zetel

We werken altijd in meerdere richtingen, en zullen ook enkele keren over dezelfde plek heen gaan om te voorkomen dat de stof vuil blijft. Daarbij bewegen we ook langzaam en in rechte lijnen, en houden we de dieptereiniger langzaam in beweging. Dit is om strepen in de stof te voorkomen.

Stap 4: alles laten luchten

Dit is erg belangrijk, en al helemaal als het gaat om stoffen zetels. Door na de dieptereiniging alles goed te laten drogen voorkom je bacterie- en schimmelgroei.

Stap 5: de nabehandeling

Als extra bieden wij aan om na de extractorbehandeling en reinigingsbeurt uw zetels te behandelen met speciale conditioners. Deze conditioners zijn speciaal gemaakt om te helpen stoffen zetels te beschermen tegen vlekken en vocht- en warmteschade.

Een reinigingsbehandeling bij ons betekend één die gedaan wordt met de grootste zorg, en betrokken poetsers! Het is ons doel om uw stoffen zetels weer zo nieuw te laten voelen als de dag dat u ze kocht. Neem contact met ons op om een afspraak te maken via het contactformulier of boek hier veilig online of bel ons via 0498/54.51.68 om direct een afspraak te maken.